Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA

Doriţi o formă actualizată, la zi (17.11.2019), a acestui act? Cumpăraţi acum online, rapid şi simplu actul (varianta PDF) sau alegeţi un abonament!
ORDIN nr. 117/517/2019pentru stabilirea criteriilor sectoriale şi a pragurilor critice aferente sectorului ICN - infrastructură critică naţională - "Alimentaţie şi agricultură"
EMITENT
  • AUTORITATEA NAŢIONALĂ SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR Nr. 117 din 8 octombrie 2019
  • MINISTERUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE Nr. 517 din 17 octombrie 2019
  • Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 902 din 8 noiembrie 2019Data intrării în vigoare 08-11-2019

    Văzând Referatul de aprobare nr. 293 din 1 august 2019, întocmit de Compartimentul infrastructuri critice din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) şi art. 9 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 18/2011, cu modificările şi completările ulterioare,având în vedere prevederile art. 6^6 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu pct. 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 35/2019 pentru desemnarea autorităţilor publice responsabile în domeniul protecţiei infrastructurilor critice naţionale şi europene, având în vedere prevederile nr. crt. 1 al secţiunii „Coordonarea unitară a procesului de identificare şi desemnare a infrastructurilor critice naţionale/europene şi de elaborare a planurilor de securitate ale proprietarilor/operatorilor/administratorilor de ICN/ICE“ din anexa la Decizia prim-ministrului nr. 15/2019 privind aprobarea Calendarului principalelor activităţi pe anul 2019 ale Grupului de lucru interinstituţional pentru protecţia infrastructurilor critice,în temeiul art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 9 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 30/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru modificarea art. 6 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.186/2014 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:Articolul 1Se stabilesc criteriile sectoriale şi pragurile critice aferente sectorului ICN - infrastructură critică naţională - „Alimentaţie şi agricultură“, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, în scopul identificării infrastructurilor critice.Articolul 2Specialiştii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aplică aceste criterii pe parcursul desfăşurării etapelor de identificare a elementelor de infrastructură critică din sectorul „Alimentaţie şi agricultură“.Articolul 3La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri, al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 180/2.302/5.240/41/2011 pentru stabilirea criteriilor sectoriale şi pragurilor critice aferente sectorului ICN - infrastructură critică naţională - „Alimentaţie“, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 691 din 29 septembrie 2011.
    Articolul 4Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
    Geronimo Răducu Brănescu
    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
    Petre Daea
    ANEXĂCRITERIILE SECTORIALE ŞI PRAGURILE CRITICEaferente sectorului ICN - infrastructură critică naţională - „Alimentaţie şi agricultură“I. Consideraţii generaleÎn cadrul economiei naţionale pentru sectorul „Alimentaţie şi agricultură“ se distinge un ansamblu unitar de procese şi activităţi organizate şi desfăşurate în scopul asigurării funcţionalităţii şi continuităţii serviciilor de importanţă deosebită, reglementate de legislaţia în vigoare.Obiectivul de importanţă deosebită pentru sectorul mai sus menţionat este cel al elementelor de infrastructură critică ce urmează a fi stabilite la nivelul fiecărui operator economic, cu luarea măsurilor de protecţie cerute de lege, în baza criteriilor de selecţie prevăzute mai jos şi a procedurii de identificare a acestora.Criteriile de selecţie a elementelor de infrastructură critică din sectorul „Alimentaţie şi agricultură“ contribuie la stabilirea acelor entităţi economice funcţionale care oferă produse/bunuri şi servicii de utilitate publică, vitale pentru societate, a căror distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionalitate produce efecte negative majore asupra populaţiei, mediului şi securităţii economice la nivel naţional sau zonal.
    II. Criterii de selecţie a elementelor de infrastructură critică din sectorul „Alimentaţie şi agricultură“, conform pct. 1.1. nr. crt. 4 din anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, aprobată cu modificări prin Legea nr. 18/2011, cu modificările şi completările ulterioareA. Elemente care, prin nefuncţionalitate, produc un impact major asupra populaţiei şi agriculturii:1. elemente materiale: construcţii, echipamente, instalaţii, mijloace de transport;2. elemente informaţionale: date, informaţii, circuite, fluxuri, tehnici, proceduri cu caracter industrial, resurse umane.B. Structuri vitale care, prin imposibilitatea operatorului economic de a-şi exercita funcţiunile, împiedică accesul populaţiei la resurse vitale:1. sisteme de prelucrare şi depozitare a produselor agroalimentare;2. sisteme majore de aprovizionare cu apă;3. utilităţi publice de interes pentru alimentaţie şi agricultură, care asigură susţinerea componentelor securităţii naţionale;
    4. depozitele de medicamente şi material biologic veterinar;5. punctele de inspecţie la frontieră desemnate în care sunt organizate controale sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;6. reţeaua naţională reprezentată de Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje (SRAAF);7. domeniul antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor;8. domeniul îmbunătăţirilor funciare - apărare împotriva inundaţiilor - controlul eroziunii solurilor - desecări şi drenaje;9. institute/centre de cercetare-dezvoltare de importanţă majoră din structura Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“.
    C. Puncte critice sau elemente aparţinând operatorilor economici sau organismelor guvernamentale şi care, odată afectate sau distruse, pot determina:1. disfuncţii;2. vulnerabilităţi;3. factori de risc;4. ameninţări;5. stări de pericol;6. agresiuni, care influenţează major buna funcţionare a societăţii, în ansamblul ei.
    D. Cauze de apariţie a unor situaţii de urgenţă asupra elementelor de infrastructură critică din sectorul alimentaţie:1. incidente;2. accidente;3. zoonoze;4. crize alimentare cu impact asupra siguranţei alimentelor şi a securităţii alimentare;5. fenomene meteorologice periculoase (grindină, îngheţuri timpurii, ploi torenţiale de lungă durată, tornade);6. acţiuni agresive ale unor entităţi interne sau externe, calamităţi, inundaţii.
    III. Pragurile critice în sectorul alimentaţie şi agricultură, conform pct. 1.1. nr. crt. 4 din anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 18/2011, cu modificările şi completările ulterioare1. Producţie:a) ferme de bovine - minimum 3.000 de capete;b) ferme de porcine - minimum 50.000 de capete;c) ferme de ovine/caprine - minimum 35.000 de capete;d) ferme de păsări - minimum 450.000 de capete.2. Procesare, prelucrare:a) morărit şi panificaţie - minimum morărit 350 t/zi şi pâine 60 t/zi;b) lapte şi derivate - minimum 55.000 t/an; c) carne şi preparate din carne - minimum 50.000 t/an;d) abatoare carne roşie şi pasăre - minimum 75.000 tone/an;e) ulei - minimum 50.000 t/an;f) zahăr - minimum 100.000 t/an;g)
    conserve de legume şi fructe - minimum 50.000 t/an.
    3. Depozitare: – depozite de cereale cu capacităţi de minimum 150.000 tone.
    -----