Structură Act

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA

Doriţi o formă actualizată, la zi (09.05.2021), a acestui act? Cumpăraţi acum online, rapid şi simplu actul (varianta PDF) sau alegeţi un abonament!
COMUNICAT din 8 aprilie 2021privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 55^1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în interpretarea dată prin Decizia nr. 7 din 26 aprilie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală
EMITENT
  • CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
  • Publicat pe  www.ccr.roData intrării în vigoare 08-04-2021

    Conținutul comunicatuluiÎn ședința din 8 aprilie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 55^1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în interpretarea dată prin Decizia nr. 7 din 26 aprilie 2018 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală.Curtea a constatat că sunt încălcate prevederile constituționale ale art. 1 alin. (5), potrivit căruia, în România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie și ale art. 15 alin. (2) potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.Curtea a constatat că, prin pronunțarea Deciziei nr. 7 din 26 aprilie 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a conferit dispozițiilor art. 55^1 un caracter imprevizibil, care are implicații în ceea ce privește persoana față de care s-a dispus liberarea condiționată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017, aceasta fiind în imposibilitatea de a cunoaște data la care pedeapsa urmează a fi considerată ca executată și în consecință să își regleze comportamentul. Ca atare, persoana față de care s-a dispus liberarea condiționată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017 se află în imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a consecințelor faptelor sale, cu încălcarea prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (5).Totodată, Curtea a reținut că, prin interpretarea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, dispozițiile art. 55^1 din Legea nr. 254/2013 sunt convertite din norme de drept execuțional penal în norme de drept substanțial, cu încălcarea prevederilor art. 15 alin. (2) din Constituție.

    Se încarcă informațiile conexe fiecărui articol!