Publicat în Jurnalul Oficial C nr. 120 din 08-04-2021

Publicarea unei cereri în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

(2021/C 120/05)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la respectiva cerere în temeiul articolului 27 din Regulamentul (UE) 2019/787 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

SPECIFICAȚIILE DE BAZĂ DIN DOSARUL TEHNIC

„DEMERARA RUM”

Numărul dosarului: PGI-GY-02423 – 28.6.2018

1.   Indicația geografică de înregistrat

„DEMERARA RUM”

2.   Categoria de băuturi spirtoase

Rom [categoria 1 din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 110/2008]

3.   Descrierea băuturii spirtoase

O băutură spirtoasă cu caracteristici organoleptice perceptibile de trestie de zahăr, produsă exclusiv prin fermentarea și distilarea melasei sau a substratului pe bază de trestie de zahăr.

Cerințe chimice

Concentrația alcoolică este de cel puțin 40 % în volum.

Suma totală a nivelurilor congenerilor (inclusiv aldehida acetică, acetatul de etil, alcooli superiori) exprimată în grame pe hectolitri de alcool etilic anhidru:

DEMERARA RUM CU CORPOLENȚĂ SCĂZUTĂ

DEMERARA RUM CU CORPOLENȚĂ MEDIE

DEMERARA RUM CU CORPOLENȚĂ RIDICATĂ

Mai puțin de 30,0 g/hl

(și mai puțin de 10,0 g/hl esteri)

Mai mult de 30,0 g/hl, dar mai

puțin de 300,0 g/hl

(și mai mult de 10,0 g/hl, dar mai puțin de 50,0 g/hl esteri)

Mai mult de 300,0 g/hl

(și mai mult de 50,0 g/hl esteri)

Aciditate totală, exprimată în grame de acid acetic per hectolitru de alcool etilic anhidru:

DEMERARA RUM CU CORPOLENȚĂ SCĂZUTĂ

DEMERARA RUM CU CORPOLENȚĂ MEDIE SAU RIDICATĂ

Mai puțin de 20,0 g/hl

Mai mult de 20,0 g/hl și

mai puțin de 200,0 g/hl

Cerințe organoleptice

Aspect: transparent, cu consistență lichidă, densitatea și viscozitatea variind în funcție de maturare.

Culoare: variază în funcție de maturare, de la incolor pentru romul nematurat, până la galben pai deschis pentru romul puțin maturat, până la chihlimbar/auriu și nuanțe mai profunde de aramă/bronz/abanos pentru sortimentele de rom cu perioadă lungă de maturare.

Aromă: este obținută în principal din fermentarea materiei prime pe bază de trestie de zahăr, cu un note dulcege de trestie de zahăr caracteristice pentru „Demerara Rum”. Acestea se completează cu notele subtile fructate și florale care sunt îmbogățite în cursul procesului de distilare și cu aromele dulci, de nuci, condimentate, lemnoase, ierboase, de pământ sau alte arome terțiare care se formează în cursul procesului de maturare, cu cât produsul de distilare este mai bogat în congenerii vizați și cu cât perioada de maturare este mai lungă.

Gust: profilurile aromatice distincte sunt urmărite prin intermediul unor stiluri specifice de distilare, variind de la categorii de rom cu corpolență scăzută/medie/ridicată obținute în alambicuri de tip oală și de tip coloană din lemn/aramă/oțel cu configurații diferite. Produsele „Demerara Rum” au un gust rotund, fin și specific de rom, variind de la dulceag la sec, cu note care completează profilul aromatic. Conținutul de arome poate fi de cel mult 2,5 % din volumul produsului finit, iar adaosul de coloranți nu este permis (cu excepția situației în care culoarea provine de la lemn în cursul maturării sau din caramelul derivat din zaharuri).

Caracteristici specifice (în comparație cu băuturile spirtoase din aceeași categorie)

Notele complexe care caracterizează gustul produsului „Demerara Rum” și caracterul său corpolent îl deosebesc de celelalte romuri. Complexitatea aromelor derivă din procesul tradițional de producție și din conținutul de minerale specific apelor din regiunea Demerara din Guyana.

4.   Aria geografică în cauză

„Demerara Rum” este fermentat și distilat pe câmpiile joase de coastă din Demerara, un comitat din Guyana, străjuit de râul Boeraserie la vest și de pârâul Abary la est. Comitatul Demerara se află pe coasta de nord a Americii de Sud, pe malul Oceanului Atlantic, la aproximativ 6° 48′ N 58° 10′ V, chiar deasupra ecuatorului.

5.   Metoda de obținere a băuturii spirtoase

Substratul de trestie de zahăr se obține din aria geografică și se utilizează pentru a produce sortimentul „Demerara Rum” în cadrul unui proces care include mai multe etape, descris în continuare.

Înmulțirea drojdiei: Drojdia din tulpina Saccharomyces cerevisiae se înmulțește în melasă sau în substratul pe bază de trestie de zahăr diluat cu apă subterană din puțurile arteziene din Demerara și cu cantități adecvate de nutrienți și acid pentru un pH optim. După ce se dezvoltă o masă suficientă de celule de drojdie, cultura se transferă în cuva de fermentare care se umple cu substrat proaspăt diluat, se adaugă nutrienți și se corectează pH-ul pentru stabilizarea mediului de fermentație.

Fermentarea: Drojdia transformă zaharurile din mediul de fermentație în alcool, în cuva de fermentare. Mediul circulă prin intermediul unui schimbător de căldură pentru răcire. Acesta păstrează un amestec omogen la o temperatură de aproximativ 32 °C, care este optimă pentru ca drojdia să contribuie la fermentația unei cantități cât mai mari de zaharuri în alcool, de obicei de 6-8 % în volum.

Distilarea: La finalizarea fermentării, soluția fermentată (cu 6-8 % etanol în volum) este pompat în rezervoarele de alimentare pentru distilare, de unde ajunge în alambicurile de distilare. Distilarea produselor „Demerara Rum” cu o corpolență ușoară și medie se realizează în alambicuri continue cu două/trei/patru/cinci coloane, iar cea a sortimentelor de „Demerara Rum” cu o corpolență ridicată se realizează în alambicuri cu oală simplă/dublă. Este foarte important ca aceste alambicuri să fie produse din lemn de esență tare de Chlorocardium rodiaei sau din aramă și/sau oțel inoxidabil, fapt care reflectă varietatea mare de stiluri unice de distilare, de forme și modele de echipamente folosite la obținerea produselor „Demerara Rum”. Fiecare produs de distilare se recunoaște prin profilul său aromatic distinct și este astfel identificat cu o marcă unică, în funcție de alambic și de stilul de distilare prin care este produs.

Maturare: Produsele proaspete de distilare „Demerara Rum” se diluează la 70-80 % cu ajutorul apei deionizate provenite de la puțurile arteziene din Demerara, după care se introduc de regulă în butoaie de stejar alb american, sau în alte butoaie, după caz, pentru diferite perioade de maturare în depozite în condiții de climă tropicală (de obicei 24-32 °C și 70 % umiditate). Depozitele sunt situate la nivelul mării pe coasta regiunii Demerara pe țărmul Oceanului Atlantic și nu sunt sigilate ermetic pentru a permite schimbul de aer cu ajutorul alizeelor de la nord-est și moderarea temperaturii ridicate și a umidității pentru maturarea în butoi a produselor „Demerara Rum”.

Cupajarea: Produsele de distilare din mărcile și maturările dorite se amestecă, după caz, pentru a se obține „Demerara Rum” cupajat. Nu se permite cupajarea cu sortimente de rom produse în afara ariei geografice. Mărcile din fiecare cupaj sunt selecționate atent pentru a se completa una pe cealaltă și pentru a obține un produs complex, dar subtil, care pune la dispoziția consumatorilor o ofertă specifică de produse. „Demerara Rum” nu este aromatizat și este doar îndulcit pentru a rotunji gustul final al produsului, până la cel mult 20 de grame la litru.

Cupajele se diluează la concentrația alcoolică dorită cu ajutorul apei deionizate extrase din puțurile arteziene din Demerara și se lasă la decantat în recipiente metalice sau cuve de lemn pentru a permite marinarea și rafinarea cupajelor, și pentru a se realiza controlul de calitate, astfel încât să se asigure echilibrul și consecvența fiecărui lot.

Îmbutelierea:„Cask Aged Demerara Rum”, „Special Reserve Demerara Rum” și „Grand Special Reserve Demerara Rum” trebuie să fie îmbuteliate în aria geografică, deoarece apele folosite la diluare și cupajare contribuie la profilul mineral intrinsec al produsului „Demerara Rum”, care este indisolubil legat de calitatea specifică a apei arteziene din Demerara.

Cerința ca sortimentele „Cask Aged Demerara Rum”, „Special Reserve Demerara Rum” și „Grand Special Reserve Demerara Rum” să fie nu doar fermentate, distilate și maturate în Demerara, ci și cupajate și îmbuteliate aici, are ca scop protejarea reputației și a integrității tradiționale a calității „premium” și „super-premium”, care poate fi obținută doar cu măiestria și tehnicile locale folosite în cursul procesului de producție.

Un al doilea aspect se referă la evitarea contrafacerii. Distincția care se face între sortimentele de rom maturat în Demerara și sortimentele de rom nematurat în Demerara ar putea încuraja îmbuteliatorii din alte zone să încerce să compenseze lipsa calității conferite prin maturare într-un climat tropical prin practici înșelătoare. Acest lucru este cu atât mai important cu cât se produce și se exportă o cantitate semnificativă de rom „Demerara Rum” nematurat, ceea ce crește riscul ca anumite categorii de rom maturat, care nu se încadrează în profilul de maturare a „Demerara Rum” să fie îmbuteliate, vândute și comercializate ca rom maturat. Prin urmare, calitatea „premium” atribuită de consumatori sortimentelor de „Demerara Rum” maturat ar putea fi diminuată de produsele contrafăcute care-și însușesc valoarea ridicată a produselor autentice de tip „Demerara Rum” maturat.

Pentru a asigura calitatea produsului „Demerara Rum” cupajarea și îmbutelierea acestor sortimente de rom trebuie să aibă loc în aria geografică, pentru a garanta și a proteja calitățile specifice ale acestor produse.

Igienă: Sortimentele de rom îmbuteliate nu trebuie să prezinte depuneri permanente sau particule în suspensie de niciun tip.

Calitatea apei: Apa din aria geografică se distinge de apa din alte teritorii datorită calității sale caracterizate, de exemplu, de o duritate scăzută (calciu) comparativ cu cea din alte insule din Caraibe, în care apa are, de obicei, o duritate ridicată, precum și de niveluri moderate de fier și sodiu. Acest lucru este o consecință a geografiei specifice a substraturilor, datorită tipului de sol și istoricului formațiunilor din depozitele recente și sub-recente marine și fluvialo-marine, precum și a nivelului hidrostatic ridicat și a apropierii foarte mari de apa sărată, ceea ce face ca acviferele subterane să fie bine aprovizionate cu apă cu un conținut ridicat de minerale.

6.   Legătura cu mediul geografic sau originea

Legătura geografică: Caracterul specific al produsului „Demerara Rum” constă în combinarea mai multor factori generați de condițiile agroecologice ale zonei de plantare a trestiei de zahăr și ale zonei în care are loc maturarea, precum și de caracterul autentic al procesului de producție, care combină factorii naturali, tradiția, arta și știința.

Următorii factori stabilesc legătura dintre calitate, caracteristici, reputație și patrimoniul produsului „Demerara Rum” și aria geografică:

Condiții de mediu: Mediul local este alcătuit din soluri argiloase din depozitele recente și sub-recente marine și fluvialo-marine de-a lungul câmpiilor joase de coastă din Demerara (în principal hidrisoluri, dar și unele histosoluri umede de latitudine mijlocie). Capacitatea ridicată de retenție a mineralelor și a conținutului organic în aceste soluri argiloase atrage drept consecință randamente ridicate ale culturii locale de trestie de zahăr, ceea ce duce la un conținut bogat în zaharuri în substratul pentru fermentație.

În plus, acest tip de sol umed duce la dezvoltarea unor specii microbiene diverse care fixează nutrienții în sol. Grație metodei manuale/semi-mecanice de recoltare a trestiei de zahăr, există interacțiuni ridicate între tulpinile de trestie de zahăr și sol, dintre care unele supraviețuiesc transportului până la fabrică și ajung în produsul secundar (melasă) care este fermentat în principal pentru obținerea produsului „Demerara Rum”. Prin urmare, substratul fermentabil este bogat atât în nămol, cât și în specii microbiene care își imprimă influențele exclusive asupra procesului de fermentație printr-o multitudine de reacții secundare care contribuie la obținerea unor coproduse care îmbogățesc soluția fermentată, făcând-o mai densă și mai complexă.

Atmosfera din ariile cultivate cu trestie de zahăr este plină în mod natural de microfloră precum drojdii sălbatice native și fungi, care intră în contact cu tulpinile de trestie de zahăr și, prin urmare, ajung în melasă sau în substratul pe bază de trestie de zahăr. Drojdiile sălbatice și fungii sunt prezenți, de asemenea, în jurul distileriilor, deoarece acestea se află în apropierea culturii de trestie de zahăr și se permite interacțiunea suplimentară a acestora cu procesul de fermentație din moment ce vasele nu sunt izolate ermetic de mediu. Fermentația naturală stimulată de aceste specii native sporește fermentația controlată realizată prin dezvoltarea culturii de drojdie Saccharomyces cerevisiae, ceea ce contribuie la îmbogățirea soluției fermentate grație reacțiilor secundare unice ale acestor microflore native.

Toți acești factori de mediu conduc la o soluție fermentată cu o calitate ridicată a alcoolului și cu o prezență sănătoasă a congenerilor care permit distilatorului să obțină profiluri aromatice distincte cu ajutorul priceperii sale de a separa aromele în cursul procesului de distilare. În consecință, produsele „Demerara Rum” sunt renumite pentru caracterul aromat și pentru finețea lor, precum și pentru aroma distinctă și dulceagă de trestie de zahăr.

Condiții climatice: Clima tropicală/ecuatorială din Demerara este semnificativă pentru menținerea pe tot parcursul anului a unei temperaturi (24-32 C) și umidități (medie 70 %) ridicate constante, singura variație fiind cele două sezoane alternative, însorit și ploios (medie anuală a precipitaților de 2 500 mm). Acest fapt afectează sezoanele de dezvoltare și de recoltare a trestiei de zahăr (pentru a coincide cu sezoanele ploios și însorit), deoarece tiparul de precipitații din sezonul ploios (100-300 mm pe zi, cu o intensitate de până la 23 mm pe oră, între lunile aprilie și iulie și decembrie și februarie) împiedică recoltarea. Pentru a permite producția de rom în sezonul ploios în perioadele în care nu se cultivă, melasa sau substratul pe bază de trestie de zahăr este colectat într-un depozit în vrac unde este supus acțiunii factorilor de mediu care au impact asupra calității fermentației ulterioare a acestuia – o acțiune mai ridicată a bacteriilor contribuie la obținerea unor niveluri mai ridicate de congeneri în soluția fermentată care va fi distilată.

Maturarea în condiții de climă tropicală ambientală pe parcursul întregului an, temperatura și umiditatea ridicate constante contribuie în mod esențial la ritmul accelerat al maturării, estimat a fi de 2-3 ori mai rapid decât în alte condiții de temperatură. Astfel, produsele „Demerara Rum” tind să fie mai maturate decât băuturile spirtoase maturate în mod similar în climatele temperate, prezentând astfel o finețe superioară, un buchet complex și arome bogate care derivă din chimia procesului de maturare, prin care interacțiunile complexe dintre lemnul de stejar și rom potențează în mare măsură aromele extrase și produse.

Regiunea Demerara se află la nivelul mării sau foarte puțin sub nivelul mării de-a lungul coastei Oceanului Atlantic, ceea ce permite brize oceanice pronunțate, în special alizeele de la nord-est. Aceste alizee nu asigură doar dispersarea microflorei la nivelul zonelor costiere joase, păstrând astfel impactul mediului asupra fermentației, dar permit, de asemenea, schimbul de aer în depozitele de butoaie, a căror temperatură sau umiditate nu mai trebuie controlată datorită acestui fapt. În consecință, perioada de maturare tropicală este mai lungă pe tot parcursul anului, ceea ce are un impact semnificativ asupra caracterului produselor „Demerara Rum”.

Calitatea apei: Apa folosită pentru obținerea produselor „Demerara Rum” își are originea exclusiv în puțurile arteziene din solurile nisipoase superioare ale acviferului costier, în general de la adâncimea de 30-61 m și grosimea de 15-122 m, sau nisipurile de tip „A”, care se întâlnesc de obicei între 61-91 m sub pământ și au o grosime de 15-61 m. Datorită râului Demerara care se află în apropiere, nivelul hidrostatic este în general ridicat și bine aprovizionat, cu niveluri scăzute de duritate (<10 mg/l), însă cu niveluri moderate de minerale, în special fier (>5 mg/l) și salinitate (până la 1 200 mg/l). Deoarece această apă este utilizată la fermentație, la generarea de aburi pentru distilare și după tratament și deionizare, în diluția romului pentru maturare, cupajare și îmbuteliere, profilul mineral intrinsec al produsului „Demerara Rum” este legat indisolubil de calitatea specifică a apei arteziene din Demerara.

Profilul mineral al apei locale are un impact special asupra procesului de maturare. De exemplu, acidul oxalic format în cursul fermentației este un agent de chelare care ar putea forma valență cu mineralele. Oxalatul de calciu care se formează astfel în cursul procesului de maturare are o solubilitate crescută, dată fiind prezența sodiului sau a magneziului în apă. Prin urmare, mineralele ajută la păstrarea sau creșterea prezenței componentelor gustului în cursul procesului de maturare.

Factori umani și de proces: Cunoștințele/deprinderile/măiestria din cursul proceselor de producție care s-au dezvoltat în Demerara au fost transmise de-a lungul secolelor, inclusiv abordarea distilării prin intermediul căreia sunt vizate direct profilurile aromatice complexe prin fermentație și distilare, care au rămas în mare măsură neschimbate față de metodele originale.

În plus, producția până în prezent continuă cu ajutorul alambicurilor artizanale create de distilatori meșteșugari, care au acumulat multă experiență perfecționând calitatea produselor „Demerara Rum” în loturi de serie limitată. Aceste alambicuri artizanale datează încă de la originile procesului de distilare pe multe plantații locale, precum alambicul cu oală dublă de lemn care a fost instalat inițial pe plantația Port Mourant în 1732, și alambicul cu coloană de lemn de tip Coffey care a fost creat pe plantația Enmore în 1880, iar ambele alambicuri se folosesc încă în Demerara și sunt singurele de acest tip care se mai găsesc în vreun loc de pe mapamond.

Origini istorice: Produsele „Demerara Rum” sunt omagiate pentru cei peste 300 de ani de producție artizanală de rom în alambicurile originale cu oala dublă de lemn și de tip Coffey inventate în Guyana. Categoriile de rom din Demerara se exportă de peste 200 de ani, inclusiv ca provizie pentru Marina Regală britanică pentru rațiile zilnice ale marinarilor. Unele dintre aceste alambicuri originale au rezistat trecerii timpului și se folosesc și în prezent.

Confluența dintre patrimoniu, factori naturali, și arta și știința distilării prin metode tradiționale, echipamente și măiestrie umană a conservat în mod incomensurabil caracterul și calitatea produselor „Demerara Rum”, precum și reputația acestora.

Reputație: Dicționarul Oxford al limbii engleze definește produsul „Demerara Rum” ca fiind romul produs în Guyana. „Demerara Rum” era romul distribuit de Marina Regatului Unit marinarilor, până la încetarea acestei practici în 1970. Se poate identifica o taxă pentru importul de produse „Demerara Rum” în codul de legi al Regatului Unit din 1816. Produsul „Demerara Rum” era menționat în rapoartele Parlamentului Regatului Unit în anii 1840. „Demerara Rum” este menționat în toate scrierile relevante care atestă istoria romului și a producției romului, inclusiv în „Rum: a global history” (Romul – o istorie globală) de Richard Foss din 2012, precum și în cataloagele franceze și daneze privind romul de calitate. „Rum” (Romul), un volum din 2003 de Denis A. Nicol enumeră multe surse care arată că „Demerara Rum” se producea încă din secolul al XVII-lea.

7.   Dispozițiile Uniunii Europene sau dispozițiile naționale/regionale

8.   Solicitantul

8.1.   Stat membru, țară terță sau persoană fizică/juridică:

Demerara Distillers Limited, o societate cu răspundere limitată

8.2.   Adresa completă (strada și numărul, localitatea/orașul și codul poștal, țara):

Adresa: Plantation Diamond, East Bank Demerara, Georgetown, Guyana

Tel. +592 2656142; +592 2652089; +592 2652076.

Fax +592 2653367

E-mail: info@demrum.com

9.   Completarea indicației geografice

10.   Norme specifice privind etichetarea

Sortimentele de „Demerara Rum” sunt comercializate sub următoarele denumiri:

„Demerara Rum”: necupajat sau cupajat, însă fără a fi cupajat cu alcool produs în afara ariei geografice;

„Old Demerara Rum”: rom necupajat sau cupajat, maturat timp de cel puțin 2 ani, fără a fi cupajat cu alcool produs în afara zonei geografice;

„Cask Aged Demerara Rum”: rom necupajat sau cupajat, maturat timp de cel puțin 3 ani;

„Special Reserve Demerara Rum”: rom necupajat sau cupajat, maturat timp de cel puțin 12 ani;

„Grand Special Reserve Demerara Rum”: rom necupajat sau cupajat, maturat timp de cel puțin 25 de ani.

Următoarele informații trebuie să figureze în câmpul vizual principal al etichetei:

(a)

denumirea mărcii;

(b)

denumirea produsului:

(c)

conținutul de alcool;

(d)

conținutul net;

(e)

adresa producătorului;

(f)

țara de origine;

(g)

o declarație privind vechimea sau o declarație privind perioada de maturare.

Fiecare sticlă de rom are etichetă cu marca comercială înregistrată: „Demerara Rum” – imagine

Image 1


(1)  JO L 130, 17.5.2019, p. 1.